kako se v medijih reproducira manjvrednost

February 12th, 2012 Comments Off on kako se v medijih reproducira manjvrednost

Slovenščina: Plakat za Četrto generacijo - ume...

Image via Wikipedia

z mediji in novinarji v sloveniji in njihovim kolektivnim in posamičnim odnosom do bralcev in okolja je marsikaj narobe, ampak danes me je zbodla na videz najmanj pomembna bodica. morda se bo kdo strinjal da odseva širše težave.

v sobotni prilogi Dela sem se razveselil članka o Leonardovih večnih ženskah. razveselil iz dveh razlogov – ker je tema razstave zares zelo zanimiva, in ker imam to srečo da se občasno znajdem v Londonu in si vedno z veseljem vzamem kako uro za obisk kake galerije.

žal sem bil ustrezno razočaran že po prvem stavku. članek se začne z besedami:

pravijo da je bila to razstava tisočletja. vrste pred londonsko nacionalno galerijo so bile, kljub mrazu, vsak dan neskončno dolge.

vir: delo

vse je jasno, razstava je že zaključena, priložnost zamujena.

uredniÅ¡tvo ali novinar, ali oboji, pač domnevajo da piÅ¡ejo za bralce v dolini Å¡entflorjanski, in da je njihova naloga fascinirati z nedostopnim, ne pa obveščati o priložnostih. Slovenski bralec se lahko zgolj naslaja nad izbranima dvema reprodukcijama in sanja o ‘resničnem svetu’.

če bi članek pisal o finančni krizi bi naÅ¡teval podatke brez konteksta, zato da bi ‘nedostopnost’ zamaskiral v ‘nerazumljivost’; če bi pisal o uspehih bi govoril o tujih podjetjih; končno sporočilo je vedno: “itak se nič ne da spremeniti, pa tudi če bi se dalo itak ne boste nič spremenili.”

zavedam se da sem izbral izjemno nepomemben primer za to poanto, ampak ravno zaradi svoje benignosti je najbolj iskren.

Enhanced by Zemanta

Tagged , ,

Comments are closed.








What's this?

You are currently reading kako se v medijih reproducira manjvrednost at Rational Idealist.

meta